KreativeVerden

En side om stort og småt i den kreative afdeling

Reducering af Fimo ler

Reducering - hvad er det, og hvorfor gøres det?


At reducere betyder i dette tilfælde, at man gør en stok mindre i omfang, men til gengæld bliver den længere og eventuelt mønster bliver mindre.

Hvis stokken lige er skabt, så kan reduceringen ske med det samme. Har stokken ligget et stykke tid, nogen gange blot fra dag til dag, skal den varmes op.

Det kan gøres ved, at man putter stokken i en plasticpose (Lynlåsposer fra Ikea er rigtigt gode) og tager posen i lommen, eller lægger den på en lun radiator.


HUSK ikke for varmt, for så vil stokken bages punktvis og der kan ikke gøres mere med den.

Når man reducerer er det vigtigt, at fordele trykket ligeligt rundt om stokken, efterhånden som stokken bliver mindre i omfang.


På billede 4 ses den ene stokke ende trykket godt fast mod en glasplade. Dette gøres for at forhindre at enden af stokken deformerer. Trykket lægges først på midten og dernæst ned mod den ende der sidder fast på glaspladen, men husk at trykket stadig skal lægges ind mod midten og nedad for at fordele leret jævnt hele vejen både rundt og ned. Når den ende af stokken er reduceret noget, vendes stokken, så den anden ende kan bearbejdes på samme måde.

Selvom der bruges glasplade til at holde enderne pæne med, vil der altid være noget der skal skæres af den endelige stok. Der er altid noget disse ender kan bruges til, dog handler det om, at få så meget mønster med som muligt.


Nogen gange er det godt at have en stok, hvor mønstret har forskellig størrelse.

Det er noget jeg ofte bruger til mine blomster. Nogen gange ønsker jeg små blomster, andre gange store. Når man reducerer i en kegleform, kan størrelsen varieres som jeg ønsker det.


Denne måde giver mig også mulighed for at reducere yderligere, hvis jeg ønsker det.

Det er altid svært at omgøre reduceringen, så stokken får oprindelig størrelse uden at deformere mønstret.


Hvis det er en kantet (3 - eller 4 kantet) stok der skal reduceres holdes så lige og ensartede som muligt under reduceringen. Jeg vil komme med mit bud på dette ved en senere lejlighed.


God fornøjelse med reduceringen.

Copyright © All Rights Reserved