KreativeVerden

En side om stort og småt i den kreative afdeling

Bulls-eye stok

En bulls-eye stok fremstilles af en rulle ler i midten, med en - eller flere forskellige farver ler rullet rundt om. Lagene kan variere i tykkelsen, men i det følgende har jeg valgt, at arbejde med det tykkeste lag min Atlas Pastamaskine kan rulle ud.


Start med at blødgøre leret- se Blødgøring. Herefter følges nedenstående billedserie, hvis du ønsker samme resultat som jeg har skabt her.


Jeg har brugt følgende farver:

100 True yellow

004 Orange

029 Karmin

023 Bourdeuax

Reduceret ler

Det reducerede ler

deles på midten

Når det reducerede ler skal deles på midten, er der mange der skærer enderne af. Det vælger jeg ikke at gøre, fordi der kan opstå flotte mønstre fordi enderne deformerer. Desuden skal der bruges mere ler, hvis der hele tiden skæres ender af for at se hvordan mønstret ser ud. Mønstret ses jo tydeligt, når leret skæres over på midten.

Der er forskel på om man skaber en simpel stok som denne eller et tydeligt defineret og mere komplekst mønster. I det sidste tilfælde ville jeg skære ender af oftere end jeg viser her, men det er en anden historie, og der vil senere komme et indlæg om de mere komplicerede stokke.

Stokken reduceres, skæres over og samles endnu engang. Sørg for at stokken ender med at være jævn og ensartet hele vejen rundt og at hjørnerne er rimeligt skarpe. Det gør det nemmere at samle de skiver der senere skæres og sættes sammen til et mønster.

Her ses en rød afsmitning på det gule ler. Det er næsten uundgåeligt

Men heldigvis har vi babywipes, der fjerner alle afsmitningerne i et snuptag

Når der er brugt babywipes til at rengøre flader, knive, ruller og andet, så husk at tørre godt efter med et stykke fnugfrit papir. Hvis der er fjernet afsmitning på leret, skal det være helt tørt inden der arbejdes videre. Papir vil lægge et lag fnuller og det samme vil gælde for stof, så bare lad leret tørre af sig selv, det tager ganske kort tid.

Her er der skåret to skiver af ovennævnte stok til hvert mønster. Det ene har den lyse farve ud mod siden. Den anden har den mørke farve yderst. Det giver utroligt detaljerede og komplicerede mønstre, der er skabt udfra en meget simpel stok.

Her er de foregående skiver klemt sammen op mod toppen

af skiven

Her vises skiverne hvor de er klemt sammen mod siderne

De to foregående billeder viser hvor forskelligt mønstret ser ud, når de sættes sammen og manipuleres på forskellige måder. Disse mønstre kan bruges til brocher eller sættes sammen til en skål. For at få et pænt og jævnt resultat, lægges mønstrene på en plade ler (medium til tyk) og rulles forsigtigt fast på pladen. Dette for at gøre leret tykkere og mere stabilt.

Når der skæres ender af, så starter jeg med at skære hvor jeg kan se mønstret ikke længere deformerer. Som i det viste tilfælde, skar jeg ikke nok af, men måtte skære en tynd skive yderligere.


Den færdigt reducerede stok måler cirke 1,25 x 1,25 cm. Længden er i dette tilfælde ligegyldig, da jeg ikke har et færdigt produkt for øje, men blot ønsker at lege for at se hvilke mønstre jeg kan skabe.


Jeg håber, at have givet et indtryk af, hvor nemt det er at skabe noget, der ser megre kompliceret ud end det egentligt er.


Det vil være dejligt, at se nogle af de kreationer der kan skabes med denne simple stok, så jeg håber du vil lege med.


Rigtig god fornøjelse.

Copyright © All Rights Reserved